Het is best wel spectaculair hoe we bikes inzetten

(Last Updated On: 29 augustus 2018)

Tijdens de Zomerparkdag is ook de politie Ambacht aanwezig. Behalve een kunstmarkt en een stepwedstrijd, presenteren ook de hulpdiensten zich op zaterdag 1 september. “Dit jaar geven wij wijkdemonstraties; agenten op bikes die een aanhouding doen met behulp van een fiets”, vertelt wijkagent Ton Brouw.

“Omdat wij een goede samenwerking met de gemeente Ambacht hebben, presenteren de hulpdiensten zich om de twee jaar aan het publiek. Zo hebben we demonstraties verzorgd als een aanhouding en een automobilist uit een auto bevrijden samen met de brandweer. Daarnaast zijn er ook hulpmiddelen aanwezig, zoals een ME-bus, een politieauto en een -motor.” Ton beschrijft hoe de dag start: “De dag start in de vroege och-tend; de verkeersregelaars zetten kruispunten af en nemen hun posities in waar geen doorgaand verkeer mogelijk is. Daarna is er
een gezamenlijke briefing met onder andere de gemeente, de verkeersregelaars en de wijkagenten. Iedereen bepaalt zijn prioriteiten op die dag en neemt het programma door. Rond een uur of 9.3o begint vervolgens de grote aanloop naar de Zomerparkdag.”
Hoe presenteren de hulpdiensten zich? “Wij geven twee keer 30 minuten een demonstratie; in de ochtend en in de middag. Twee agenten op bikes verzorgen de demonstratie en een andere agent is figurant. De bikers gebruiken dus een fiets als hulpmiddel om hun taak af te ronden, bijvoorbeeld agressief publiek op afstand houden of een arrestatie doen. Het is best wel spectaculair hoe ze die fiets inzetten om iemand in de boeien te slaan’ Aan het einde van de dag is er ook een gezamenlijke demonstratie met de brandweer en de GGD, bijvoorbeeld een auto die in brand staat. Iedereen heeft dan zijn eigen taak. De politie zorgt dat het publiek weggaat zodat de hulpverleners veilig hun werk kunnen doen; de brandweer knipt de auto open en de GGD doet de medische zorg. Zo’n gezamenlijke demonstratie laat zien dat een ieder vanuit zijn professionaliteit samenwerkt om een probleem op te lossen. De gezamenlijke demonstratie van dit jaar is een verrassing”, zegt de wijkagent met een glimlach.

Bron: de kombinatie Hendrik-Ido-Ambacht 29-08-2018

Proudly powered by WordPress | Theme: Looks Blog by Crimson Themes.